– Det här är isens formel 1!

1949 bildades svenska bobsleighförbundet och 1950 startade svenska bobåkare ute på kontinenten. Under många år ansågs banan i Garmisch-Partenkirchen vara Sveriges hemmabana och 1953 knep den svenska fyramannabobben en bronsplakett i VM på ”hemmaplan”.

1955 var året som rodel började att åkas i Sverige. Det byggdes banor i Saltsjöbaden men även i Leksand och i Åre av skilda kvalité. Snart började planering av banan i Hammarstrand och 1962 körde det första mästerskapet som då var ett RM.

De första SM-tävlingarna kördes 1963 och Ivar T:son Bjare vann före Björn Wallden som vann 1962. Ivar som tidigare sysslat med tyngdlyftning var stark visade det sig.

Gunnel Lundkvist, dalkulla från Insjön tävlandes för Stockholms RK vann damernas SM. Handboll är ytterligare en sport Gunnel var mästerlig att utöva.

Första svenska mästare i tvåmannarodel var från hemmaklubben Arta från Hammarstrand. Herrarna var Runo Olofsson från Stugun som började träna med en bob från 1800-talet, vilken dock ej höll på den hårda banan i Hammarstrand. Hans Sohlström, som hade en säregen träningsmetod: en järnvägstralla med stor stenklump för att träna igångkörning var Runo´s kollega i pionjärdubbeln.

Hammarstrand

Hammarstrand var en tekniskt svår bana och tre världsmästerskap arrangerades 1967, 1975 och 1981 innan den började anses omodern. Nu mer är det bara banan i ST: Moritz som inte är en renodlad konstfrusen rodel och bob-bana av de på internationellt hög nivå.

Första VM 1967 var en succé för arrangörerna och 1975 likaså. I idrottsboken står det att läsa – Hammarstrands VM kan inte överträffas i hjärtlighet och gästfrihet. För första gången på flera år var VM ett sport-evenemang, sa en västtysk Tv-reporter.

I den olympiska kälksporthistorien kan Sverige räkna in tre sjätteplatser. I Oslo 1952 var det fyrmansbobben med Felix Fernström, Jan de Man Lapidoth, Nils Landgren och Kjel Holmström. Sexfaldiga olympiadeltagaren (1964-1984) Carl-Erik ”Jätten” Eriksson med Jan Johansson blev sexa i Sapporo 1972 i tvåmansbobben.
Albertville 1992 var skådeplatsen för rodels främsta bedrift i en OS-backe. Hans Kohala och Carl-Johan Lindqvist blev sexa i mördande konkurrens.

År 2021 var Svante och Tove Kohala på U23:EM och lyckades i damklassen 9:a och herrklassen 4:a visa att en framtid där de svenska även finns i  de konstfrusna iskanalerna.

Sebastian Westin-Viippola

Men just nu den starkast lysande kälksportstjärnan i landet finns i vackra Seskarö, mellan Haparanda och Kalix. Parabobåkaren Sebastian Westin-Viippola har med sitt EM-guld och vinnare av den totala världscupen satt Sverige på världskartan.

Utan en egen bana i landet kan man tro att det inte finns någon sport – men där hade vi fel. Det finns eldsjälar och så finns det alpinrodel som är en sport på stark frammarsch. I stället för en anläggning i mångmiljonklassen och kälkar/bobbar som är dyra är det en sport som kan arrangeras i de flesta backar och startsträckan att testa på är väldigt kort. – Lära sig att åka skidor kan ta tid, men att klara köra en alpinrodel gör man på en kvart, säger en väl initierad källa. Sen att lyckas vinna ett SM krävs ju som alltid massa träning.

Alpinrodel är en kälke som är anpassad för att köras på snö och vanliga slalombackar med exempelvis portar är ett vanligt sätt att tävla.

Nu behöver vi er hjälp: Ser ni att mästare saknas eller något annat behöver uppdateras på listorna med svenska mästare säg till. Skulle ni ha bilder/kunskap/historier mottages detta också med största tacksamhet.

Under länken ”Olympiska Vinteridrotter” i menylisten hittar ni alla mästare.

Bilden: Svante Kohala, regerande svensk mästare i rodel. Vi tackar förbundet Swesports för bilden!

2 tankar på “– Det här är isens formel 1!

Kommentarer är stängda.