IOK; plocka in Bandy i OS-familjen!

Det finns så många nya idrotter och grenar som absolut har mindre utövare än var bandyn har. När det var på tal på 60-70 talen så fanns det bara bandy i princip bara i Norden och Sovjet, men nu mer är det en global idrott om än liten på vissa ställen i världen.

Att som svensk få in bandyn i OS kan ju anses som lite medaljtörstande, men varför ska en såpass stor idrott hållas utanför OS-Familjen?

Det är 23 länder som spelat VM och 14 av länderna har spelat fler än 10 mästerskap. Världsdelar som Europa, Nord-Amerika, Asien och Afrika har varit representerade. I ytterligare 11 länder spelas det bandy, därav Argentina i Syd-Amerika.

Knut A Sörensen har gjort en studie som ni han läsa på ”Bandyworld” här, där han påvisar att sporten är den nästa största vinteridrotten. Skulle Sverige fått OS 2026, var förhoppningen att det skulle bli en uppvisningsgren och Sveriges Radio gjorde ett bra inslag som ni kan lyssna på här.

Så – när kommer vi få se bandysporten i ett olympiskt spel?